Genel

DÜNYA AİDS GÜNÜ

Türk Dermatoloji Derneği Veneroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Osman KÖSE uyardı: AIDS son 6 yılda 4 kat arttı. En çok 25-35 yaş aralığında görülen AIDS için hemen önlem alınmaz ise 2030 yılına kadar yüzde 113 artacak ve toplam olgu sayısı 75 bin civarına ulaşacak ve bu durum ise halk sağlığını tehdit eden çok büyük bir problem olacaktır.

2021 yılı sonu itibariyle Sağlık Bakanlığı resmi kayıtlarına göre ülkemizde toplam 32 bin 376 kişinin HIV virüsü ile yaşadığı saptanmış durumda. Ancak 2022 yılı istatistikleri yayınlanmadığı için son rakamlar bilinmiyor.

AIDS nasıl bir hastalıktır ?

AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) olarak bilinir ve  HIV (Human Immunodeficiency Virus) isimli bir virüsle ortaya çıkar. Bu virüs vücudumuzun savunma  sisteminde yetmezliğe yol açar ve  hasta her türlü infeksiyondan kolayca etkilenir hale gelir.

AIDS Nasıl bulaşır ?

AIDS en sık korunmasız ve riskli cinsel temasla bulaşır. Buradaki en önemli risk faktörü çok eşliliktir.İlişki sırasında kondom kullanımı en önemli korunma yöntemidir. Hastalık bunun dışında virüs bulaşan enjektörlerle, kan nakli sırasında, anneden bebeğe doğum sırasında da bulaşır.
AIDS Nasıl Bulaşmaz?

AIDS hastalığı hastalığı taşıyan kişiye dokunmak, sarılmak, onunla tokalaşmakla bulaşmaz. Ayrıca HIV virüsü gözyaşı, ter, tükürük vb. sekresyonladan ve herkese açık kullanımı olan havuz, banyo ve tuvalet gibi alanlardan da bulaşmamaktadır.

HIV Virüsu vücuda girdiğinde nelere yol açar?

Virus vücuda girdikten bir süre sonra ateş, iştahsızlık, kilo kaybı yanında deri hastalıklarının belirtilerinin aşırı bir şekilde çıkması şeklinde belirtilerde verir. Zamanla vücut savunma sisteminin zayıflaması ile birlikte de bakteri, mantar ve virüsler bir çok infeksiyonlara neden olurlar.

HIV virüsü deride bulgu verir mi?

HIV virüsünün deride özel bir bulgusu yoktur ancak tüm deri hastalıklarının normalden daha aşırı ve yaygın belirtilerle ortaya çıkması AIDS hastalığı için önemli bulgulardandır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar AIDS riskini artırır mı?

Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara (genital siğil, genital uçuk, frengi, bel soğukluğu, klamidya vb.) sahip olan ve çok eşli cinsel yaşam süren hastalarda AIDS hastalığı bulaşma riski çokyüksektir.
Dünya’da AIDS artış hızı yavaşlıyor

Bugün için, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)/UNAIDS (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı) verilerine göre 2022 sonunda dünyadaki toplam 39 milyon kişi HIV virusu ile yaşamaktadır. Dünyada AIDS artış hızı yavaşlamakta ve yeni tedavi yöntemleri ile yaşam süreleri uzamaktadır.

Türkiye’de AIDS artıyor

Türkiye, halen dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkelerden olmasına karşın yapılan araştırmalara göre eğer artış böyle devam ederse 2030 yılında 75.000 civarında ve 2040 yılında ise 375.000 civarında yeni HIV olgusu görülecektir.
Türk Dermatoloji Derneği olarak, AIDS farkındalık gününü tüm vatandaşlarımıza hatırlatır, iyilşemeyen yaralarda, deri hastalıklarının belirtilerinin aşırı bir şekilde ortaya çıktığı durumlarda vakit kaybetmeden dermatologa başvurmalarını ve eğer şüpheli bir öykü varsa hemen test yaptırılmasını öneririz.

Yorumlar