Genel

GASTROENTEROLOJİ KONGRESİNE YOĞUN İLGİ: 1500’DEN FAZLA KATILIMCI BİR ARAYA GELDİ

Antalya’da düzenlenen 40. Ulusal Gastroenteroloji Haftası ve 11. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahi Kongresi, Prof. Dr. Serhat Bor başkanlığında 1500’den fazla katılımcının katılımıyla gerçekleşti. Türk ve yabancı uzmanların sunduğu canlı endoskopi uygulamaları, güncel gastroenteroloji konuları ve sindirim sistemi ile ilgili en son teknolojiler kapsayan zengin bilimsel programla bilimsel bir şölen sunan kongrede, sektördeki gelişmeler ele alındı.

40. Ulusal Gastroenteroloji Haftası ve 11. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahi Kongresi Antalya’da gerçekleştirildi.

Başkanlığını Prof. Dr. Serhat Bor’un yaptığı kongrede, Türkiye’nin gastroenterolog ve gastroenteroloji cerrahlarının yanı sıra endoskopi hemşire ve teknisyenleri de katılımcı olarak yer aldı.

Gastroenteroloji ile ilgili güncel başlıkların ele alındığı bilimsel toplantılarda; yeni teknolojiler,  canlı endoskopi uygulamaları, kongre öncesi kurs programları, genç gastroenterologlar gelişim programı, multidisipliner konseyler, panel tartışmaları, örnek vaka incelemeleri ve atölye çalışmaları pek çok etkinlik ve programa yer verildi.

Kongrede ayrıca yan dal olarak gastroenterolojinin sorunları masaya yatırıldı.

Hekimlerin ‘doktor’ kimliklerinin yanında farklı renkler taşıyan ve her şeyden önce insan olan kimliklerini daha yakından tanımak ve topluma tanıtmak için amacıyla hayata geçirilen DRx: Önce İnsan Olmak, “Anlatmazsam Şişerim” mottosuyla kongrede sahne aldı.

Yurt dışından çok sayıda uzman katıldı

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, düzenlenen basın toplantısında, yaklaşık 1500 katılımcıyla çok başarılı bir kongrenin tamamlandığını söyledi.

Bilimsel toplantılarla alana ilişkin son gelişmelerin ele alındığını aktaran Cindoruk, yurt dışından da çok sayıda katılımcının programlara eşlik ettiğini belirtti.

Cindoruk, pek çok ilde gastroenterolog bulunmasına rağmen sayının yeterli olmadığına dikkati çekerek, mecburi hizmet, uzmanlık sonrası yan dal eğitimi gibi çeşitli nedenlerin branşın tercih edilme oranlarını düşürdüğünü vurguladı.

Türkiye’deki gastroenterologların dünya ile yarışır başarılara imza attığını dile getiren Cindoruk, dünyada yapılan her endoskopik işlemin Türk gastroenterologları tarafından uygulandığını kaydetti.

Bilimsel çalışmanın sonuçları paylaşıldı

Kongre Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor ise fonksiyonel sindirim sistemi hastalıklarının kişinin yaşam kalitesini düşürüp, iş gücü kaybına, gereksiz tetkiklere ve ilaç tüketimine neden olduğundan toplumlara maliyetinin yüksek olduğunu söyledi.

Bu alana ilişkin yeni bir bilimsel araştırmanın sonuçlarını açıklayan Bor, “33 ülkede, 6 kıtadan 73 bin 76 erişkin ile yüz yüze ve internet üzerinden yapılan Roma Çalışması’nın tarama sonucuna göre, Türkiye yüzde 54 oranıyla Mısır’dan sonra en çok anksiyete, depresyon ve somatizasyon görülen ülkeler içinde dünya ikincisi. Ayrıca, Türkiye, tek başına somatizasyon ile dünya birincisi olarak sıralamada yer aldı. Bu kişiler hasta değil, yani yolda yürüyen her 10 kişinin 5,5’u klinik olarak ilişkili bir anksiyete, depresyon ve somatizasyon yaşıyor. Somatizasyon, psikiyatrik problemlerin bedensel olarak dışa vurumudur.”

Sindirim sağlığına ilişkin önemli bilgiler verildi

36. UGH Kurs Koordinatörü Prof. Dr. Tarkan Karakan da bağırsak mikrobiyotasını etkileyen birçok faktör olduğunu belirtti.

Bunların arasında antibiyotiklerin ayrı bir yer tuttuğuna işaret eden Karakan, “Antibiyotiklerin yaygın olarak kullanıma girmesiyle birçok hastalıkta artış meydana geldi. Obezite, alerjik hastalıklar, inflamatuvar bağırsak hastalıkları, otizm bunlar arasında sayılabilir. Antibiyotiklerin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkisi özellikle çocukluk döneminde tahrip edici olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, kabızlığın, tüm dünyada yaygın rastlanan bir semptom olduğunu vurguladı.

Kabızlığın, yetişkinlerde yaklaşık yüzde 15, yaşlı popülasyonda ise üçte bir oranında görüldüğünü dile getiren Çekin, kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşıldığını söyledi.

Çekin, yetersiz fiziksel aktivite, liften fakir diyet ve bazı ilaçların kabızlık gelişimine yol açan nedenler arasında yer aldığını belirterek, kabızlığın yaşam kalitesini önemli ölçüde bozduğunu ve sağlık giderlerinin artmasına neden olduğunu bildirdi.

Başkent Üniversitesinin Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal da kongreye katılım gösterdi.

Bilimsel bir şölen havasında geçen kongrenin organizasyonunu Global Organizasyon üstlendi.

Global Hakkında

22 senedir, ses getiren kurumsal etkinliklere, ulusal ve uluslararası tıp kongrelerine imza atan etkinlik sektöründe lider firmalar arasında yer alan ve yeni normalde değer yaratmaya devam eden Global Turizm; vizyoner yaklaşımı, inovatif düşünceye merakı, teknolojiye ilgisi, çözüm odaklı liderlik anlayışı, başarılı iletişim ve ilişki yönetimi ile sektöre yön veren markaların başında geliyor. Bu doğrultuda Global Turizm, şirket ismini “Global for All” çatısı altında birleştirdi ve profesyoneli olduğu her alanda daha odaklı bir yönetim ve deneyim paylaşımı anlayışını benimsiyor.

Yorumlar