Türk İmmünoloji Derneği ve Acıbadem Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi, 28-30 Nisan 2025 tarihleri arasında Acıbadem Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Kongre Başkanlığını Acıbadem Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü’nün üstlendiği organizasyon, bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanlarını İstanbul’da bir araya getirecek. Kongre, ulusal ve uluslararası alanda immünoloji biliminin en güncel gelişmelerini masaya yatırırken; temel bilimden klinik uygulamalara, kanser aşıları ve yeni nesil tedavilerden MS gibi bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar geniş bir yelpazede oturumlara sahne olacak…
Ayrıca “Primer İmmün Yetersizlik Hastalıkları” ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla geleneksel Balon Uçurma Şenliği’nin düzenleneceği 29 Nisan Dünya İmmünoloji Günü’nde, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu (EFIS) Başkanı Prof. Dr. Bojan Polic, Türk İmmünoloji Derneği Eski Başkanı Prof. Dr. İhsan Gürsel, Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Aral, Kongre Başkanı ve Acıbadem Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü’nün kongre ile ilgili bilgilendirme yapacağı bir basın toplantısı gerçekleştirilecektir.
Siz değerli basın mensuplarının basın toplantısına katılımından ve Balon Uçurma Şenliği’nde aramızda olmanızdan mutluluk duyarız.
Basın Toplantısı:
Tarih: 29 Nisan 2025, Salı
Saat: 12.00-12.45
Yer: Acıbadem Üniversitesi, Ataşehir- Kerem Aydınlar Kampüsü / Konferans Salonu
Balon Uçurma Etkinliği:
Saat: 13.00
Yer: Acıbadem Üniversitesi, Ataşehir- Kerem Aydınlar Kampüsü / Çim Amfi
KONGRE HAKKINDA:
Kongrede, mRNA teknolojisiyle kanser aşıları geliştiren Dr. Mustafa Diken (Johannes Gutenberg Üniversitesi/BioNTech), kanser immünoterapilerinde ulaşılan son noktaları paylaşacak. Özellikle COVID-19 aşısıyla tanınan bu teknoloji, artık kanser tedavisinde de umut vadediyor.
Dr. Erdinç Sezgin (Karolinska Enstitüsü, İsveç), kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden nasıl kaçtığını ve bu mekanizmalara karşı geliştirilen yeni immünoterapötik stratejileri anlatacak. MD Anderson Kanser Merkezi’nden Dr. Rafet Başar ise özellikle CAR-T hücre tedavilerinde yaşanan gelişmeleri ve bu hücrelerin farklı tümör türlerine karşı nasıl kullanılabileceğini detaylandıracak.
Otoimmün hastalıklar konusunda dünya çapında bir otorite olan Prof. Dr. Andreas Radbruch (Berlin Üniversitesi Tıp Fakültesi), MS gibi kronik hastalıklarda bağışıklık sisteminin rolüne dair güncel verileri aktaracak. Genetik bağışıklık bozuklukları ve immün yetersizlikler üzerine önemli çalışmaları bulunan Prof. Dr. Talal Chatila (Boston Çocuk Hastanesi), özellikle Türkiye gibi akraba evliliklerinin yaygın olduğu ülkelerde bu hastalıkların görülme sıklığına ve erken tanının önemine değinecek.
İmmün sistemin kilit oyuncularından T hücreleri üzerine çalışan ve Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun (EFIS) eski başkanlığını da yapmış olan Prof. Dr. Federica Sallusto (ETH Zürih), bağışıklık hafızası ve yeni nesil immünolojik hedefler hakkında bilgi verecek. Mevcut EFIS Başkanı Prof. Dr. Bojan Polic ise Dünya İmmünoloji Günü’ne özel konuşmasında enfeksiyonlar ve aşılar üzerine bilimsel gelişmeleri paylaşacak.
Prof. Dr. Carsten Watzl (Dortmund Teknik Üniversitesi, Almanya), NK hücreleriyle yürüttüğü çığır açan kanser immünoterapisi çalışmalarıyla kongreye katılırken, bu hücrelerin farklı kanser türlerinde nasıl etkili hale getirildiğini anlatacak. Japonya Tokyo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ken J. Ishii ise geleceğin aşı teknolojileri ve bağışıklık sistemini desteklemeye yönelik yeni stratejiler üzerine sunum yapacak.
Uluslararası katılımın yoğun olacağı kongrede Türkiye’den bilim insanları da önemli sunumlarla yer alacak. Acıbadem Üniversitesi’nden araştırmacılar ise, CAR-T ve NK hücreleriyle gerçekleştirdikleri çalışmalarla lösemi, lenfoma ve melanoma gibi kanser türlerinde elde ettikleri sonuçları paylaşacak. Kongre kapsamında genç araştırmacılar, bilimsel poster sunumlarıyla bilim dünyasına katkı sağlarken; ilaç ve medikal teknoloji firmalarının da yer alacağı dört ayrı uydu sempozyumunda sektördeki son yenilikler tanıtılacak.
29 Nisan Dünya İmmünoloji Günü kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenecek Balon Uçurtma Şenliği’nde gökyüzüne ulaşan her bir balonun erken tanı ve etkin tedaviye ulaşabilen bir Primer İmmün Yetersizlik (PİY) hastasını temsil ettiğini vurgulayacak olan Türk İmmünoloji Derneği PİY Çalışma Grubu Başkanı Prof. Yıldız Camcıoğlu ayrıca günün anlamını dile getiren bir konuşma yapacak.