Haberler

DOÇ. DR. GÖKŞEN İNANÇ İMAMOĞLU: “SERVİKS KANSERİ SİNSİ İLERLİYOR”

Ocak ayı “Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlenmiş olup, dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere farkındalık etkinlikleri düzenleniyor.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu, serviks kanserinin serviks olarak adlandırılan, rahmin alt kısmında oluşan bir kanser türü olduğunu belirterek, “Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkabilir. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde serviks kanserine dönüşebilir. Kansere dönüşme süreci diğer bazı kanser türlerine göre daha uzundur. Serviks kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülürken, ülkemizde onuncu sırada yer almaktadır.” dedi.

Serviks kanseri önlenebilir

Serviks kanserinin neredeyse tamamına yakınının HPV’nin (Human Papilloma Virüsü) bazı yüksek riskli türlerinin neden olduğu kalıcı enfeksiyondan kaynaklandığını ifade eden Doç. Dr. İmamoğlu, “HPV, cinsel yolla bulaşır ve rahim ağzına yerleşir. Vücut savunması tarafından etkisiz hale getirilemezse yıllarca sessiz olarak kalabilir ve bir süre sonra kansere kadar giden değişiklikleri başlatabilir. Erken yaşta cinsel ilişkiye başlanması, birden fazla cinsel partnerin olması, sigara kullanılması,  ilk doğumun erken yaşta olması, doğum sayısının yüksek olması ve düşük sosyoekonomik düzey riski artırmaktadır.” dedi.

Serviks kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu söyleyen İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Kadınlardan düzenli tarama programları ile 1-3 yılda bir rahim ağzından hücre örneği alınarak anormal hücrelerin saptanması ve tedavi edilmesi ile kanser gelişmesi önlenebilir. Ancak bu şekilde servikal smear tarama programlarının yapılması yeterli sayıda patoloji uzmanının olmadığı ve kaynakların sınırlı olduğu ülkelerde güçtür. Bu sebeple HPV ile enfekte kadınların saptanması ve yalnızca bu grupta smear testi yapılması daha uygundur. HPV testi ve smear için örnek alınması için özel bir fırça kullanarak rahim ağzı yüzeyinden nazikçe bir sürüntü alınır. Alınan bu örnekler analiz edilir. Yüksek riskli HPV saptanırsa bu kişiden alınan smear örneğine de bakılır.”

Ketem’lerde ücretsiz tarama yapılıyor

Serviks kanseri taramalarının ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. İmamoğlu, “Ülkemizde uygulanan Ulusal Kanser Tarama Programı uyarınca, tarama standartlarımız doğrultusunda 30 – 65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir ücretsiz olarak HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır. Serviks kanserinin tedavisi evreye göre değişmektedir. Erken dönemde saptandığında ek başka tedaviye ihtiyaç olmadan tümör cerrahi olarak çıkartılabilir. Daha ileri bir evrede karşılaşılmışsa kemoterapi ve radyoterapi verilmektedir. Serviks kanserinde korunmada HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.” diye belirtti.

Yorumlar