Haberler

YRD. DOÇ. DR. CEM KEZER: “SERTLEŞME BOZUKLUĞU GERİ DÖNÜŞÜ MÜMKÜN BİR SORUN!”

Toplumda erkek sağlığıyla ilgili sık rastlanan ancak dile getirilmeyen sorunlardan biri olan sertleşme bozukluğu, özellikle 40 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık yüzde 50’sini etkiliyor. Cinsel yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bu durum, sadece fiziksel değil, psikolojik ve sosyal sorunları da beraberinde getiriyor. Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Kezer, sertleşme bozukluğunun hem teşhis hem de tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını ve artık erkeklerin bu soruna karşı sessiz kalmak zorunda olmadığını vurguluyor.

Sertleşme Bozukluğu Nedir?

Tıbbi adıyla erektil disfonksiyon, cinsel ilişki için gerekli olan penil sertliğin sağlanamaması veya sürdürülememesi durumu olarak tanımlanıyor. Yrd. Doç. Dr. Cem Kezer, bu durumun zaman zaman her erkeğin başına gelebileceğini ancak sorun sık ve sürekli hale geldiğinde tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Belirtiler Göz Ardı Edilmemeli

Sertleşmenin sağlanamaması, ilişki sırasında kaybolması, cinsel istekte azalma ya da performans memnuniyetsizliği gibi belirtiler, sorun sinyallerini veriyor. Bu belirtiler kişinin özgüvenini zedelerken, partnerle olan iletişimi de olumsuz etkileyebiliyor. Kezer, bu belirtiler uzun süre devam ederse mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulması gerektiğini söylüyor.

Risk Grubundaki Erkekler Dikkat!

Sertleşme sorunları; diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olanlarda, sigara ve alkol kullananlarda, depresyon yaşayanlarda ve hareketsiz yaşam süren bireylerde daha sık görülüyor. Yrd. Doç. Dr. Cem Kezer. “Bu gruptaki bireylerde hem fiziksel hem de psikolojik değerlendirme yaparak kişiye özel bir tedavi planı oluşturuyoruz” diyor.

Sertleşme Bozukluğu Tedavi Edilebilir Bir Sorun

Tedavi süreci genellikle hastanın sağlık öyküsü, fiziksel muayene ve çeşitli laboratuvar testleriyle başlıyor. Hormon seviyeleri, kan şekeri, kolesterol ve organ fonksiyonlarına dair testler yapıldıktan sonra altta yatan neden belirleniyor. Tedavi ise yaşam tarzı değişikliği, psikolojik destek, ilaç tedavileri veya ileri vakalarda enjeksiyon ve penil protez gibi uygulamaları içeriyor.

ESWT: Ameliyatsız ve Ağrısız Yeni Nesil Tedavi Yöntemi

Son yıllarda dikkat çeken tedavi yöntemlerinden biri ise ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy), yani düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi. Kezer, bu yöntemin özellikle hafif ve orta derecedeki sertleşme sorunlarında etkili olduğunu belirtiyor. ESWT ile penise dışarıdan uygulanan şok dalgaları sayesinde yeni damar oluşumu teşvik ediliyor, böylece kan akışı artıyor ve penil sertlik sağlanıyor.

Haftada 1-2 seans olarak planlanan ve toplamda 6-12 seans sürebilen bu tedavi yöntemi ağrısız, anestezi gerektirmeyen ve kişinin günlük yaşamına hemen dönebileceği bir uygulama olarak öne çıkıyor. Özellikle PDE5 inhibitörleri tedavilerinden fayda görmeyen bireyler için umut vadediyor.

“Cinsel Sağlık, Genel Sağlığın Bir Parçasıdır”

Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Kezer, “Cinsel sağlıkla ilgili sorunlar konuşuldukça normalleşir. Sertleşme bozukluğu, kader değil, doğru teşhis ve bilimsel yöntemlerle tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur.” diyerek hastaların bu konuda çekinmeden uzman desteği alması gerektiğini vurguluyor.

Kişiye özel tedavi planlarıyla sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin hem fiziksel hem psikolojik olarak desteklendiği, modern ve etkili çözümler sunulduğu belirtiliyor.

Yorumlar