Röportajlar

İLERİ TEKNOLOJİ, İNOVASYON VE SOSYAL SORUMLULUKLA YERLİ ÜRETİM: ABDİ İBRAHİM OTSUKA

Temel odak alanlarını inovatif ürünler geliştirmek ve topluma sosyal fayda yaratacak çalışmaları hayata geçirmek olarak belirten Abdi İbrahim Otsuka Pazarlama & Satış Direktörü Zeynep Alptekin Basa, Abdi İbrahim Otsuka Psikiyatri Grup Müdürü Viktor Şoef ve Abdi İbrahim Otsuka Özel Uzmanlık Kıdemli Ürün Müdürü Deniz Çamlıkaya Kızıl BusinessMED’in sorularını yanıtladı.

Abdi İbrahim Otsuka, Japonya’nın en köklü ilaç şirketlerinden Otsuka Pharmaceutical Co. Ltd. ile Abdi İbrahim’in yüzde 50 ortaklığıyla 2012’de kuruldu. Otsuka’nın ileri teknolojisini Türkiye’ye transfer ediyoruz. Üretimimizin dörtte üçünü Türkiye’de Abdi İbrahim üretim tesislerinde gerçekleştirerek yerli üretime katkı sağlıyoruz. Abdi İbrahim Otsuka ile inovatif ürünler geliştirmek ve elbette hizmet ettiğimiz topluma sosyal fayda yaratacak çalışmaları hayata geçirmek temel odak alanlarımız. Bu ortaklıkla merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler sistem hastalıkları ve polikistik böbrek gibi nadir görülen hastalıklar alanında ilk ve tek olan niş tedavi yöntemlerini sunarken diğer yandan tüm paydaşların hayatına dokunan ve sosyal fayda sunan çalışmalarımızı da hayata geçirdik. 

Zeynep Alptekin Basa,
AİO Pazarlama & Satış Direktörü

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden 2003 yılında mezun oldum. Yüksek lisansımı ise 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği’nde tamamladım. Kariyerime 2005 yılında Draeger Medikal’de Kilit Müşteri Yöneticisi olarak başladım. 2009 yılında ise Abdi İbrahim ile ilaç sektörüne geçtim. 2014 yılından bu yana Abdi İbrahim Otsuka (AİO) şirketinde çalışmaya devam ediyorum. Ürün müdürlüğü, pazarlama müdürlüğü, grup müdürlüğü görevlerinden sonra şu anda AİO’da Pazarlama & Satış Direktörü görevini üstleniyorum. 

Abdi İbrahim Otsuka olarak “alanında ilk ve/veya tek” olan yenilikçi ürünlerimiz ile hastalar, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının hayatlarını iyileştirmek için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Zeynep Alptekin Basa

Nasıl bir çalışma anlayışınız var? Çalışma konusunda sizi neler motive eder?

Sürekli gelişme odaklı, dinamik, tutkulu ve en önemlisi uyumla çalışan mutlu bir ekibin 20 yıllık profesyonel çalışma hayatımda heyecanla yola devam etmemi sağlayan en önemli faktör olduğuna inanıyorum. 

Ortak bir vizyon etrafında inanarak toplanan bir ekibin, birlikte yaptığı bu yolculuktan keyif almasının, başarıları beraber kutlayıp hataları öğrenme&gelişme fırsatı olarak değerlendirmesinin performansı artırdığını düşünüyorum.

Yöneticisi olduğunuz marka hangi tedavi alanlarında faaliyet gösteriyor? 

Abdi İbrahim Otsuka olarak Nöropsikiyatri, Nefroloji, Kardiyoloji, Kalp & Damar Cerrahisi ve Enfeksiyon hastalıkları alanlarında “alanında ilk ve/veya tek” olan yenilikçi ürünlerimiz ile hastalar, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının hayatlarını iyileştirmek için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Ekibinizde satış ve pazarlama dinamiklerinin uyumu için neler yapıyorsunuz?

İlaç sektöründe pazarlama & medikal ve satış ekiplerinin uyumlu çalışması, başarı ve verimlilik  için kritik öneme sahip. Bu uyumu sağlamak için açık ve samimi iletişimin sürekli olarak sağlanması ve tüm iletişim kanallarının açık olması, bilgi aktarımı ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasının çok büyük önem taşıdığını düşünüyorum.

Abdi İbrahim Otsuka olarak ekip içi eğitimlerinizde ürün eğitimi dışında kariyer ve kişisel gelişimi de önceliklendiriyor musunuz?

Hem kariyerinin başındaki genç arkadaşlarımızdan hem de alanında çok deneyimli profesyonellerden oluşan dinamik bir ekibimiz var. Her ekip üyesinin ihtiyacına yönelik eğitim ve gelişim olanakları yaratmaya çalışıyoruz. Saha ekibi üyelerimiz için tanıtımda mükemmelleşmeye yönelik programlı ve kapsamlı eğitimlerimiz devam ederken bir yandan da AİO olarak geliştirdiğimiz ve ekip arkadaşlarımızdan bir gönüllü ordusu yaratmak amacıyla yola çıktığımız ismini de SAMURAİO koyduğumuz bir projemiz var. Bu projede gönüllü olarak yer alan TTT arkadaşlarımız yıl içerisinde önceliklendirdiğimiz projelere liderlik yapıyorlar ve kendi kariyer gelişimleri adına da ciddi kazanımlar elde ediyorlar. 

Pazarlama ekibimiz ayrıca Otsuka tarafından organize edilen ve Harvard Business Publishing tarafından verilen eğitim programlarına katılıyor ve sertifikalı eğitimler ile gelişim yolculuklarını sürdürüyorlar.

Tüm bu programlara paralel olarak devam eden Abdi İbrahim eğitim ve gelişim programlarına da tüm AİO çalışanları dahil oluyor ve hem yüz yüze hem online eğitimlere katılıyorlar.

Viktor Şoef,
AİO Psikiyatri Grup Müdürü

Abdi İbrahim Otsuka’nın psikiyatri branşındaki vizyonu hakkında neler söylemek istersiniz?

Abdi İbrahim Otsuka olarak, psikiyatri alanında hastaların yaşama katılabildiği, sosyal aktivitelerini gerçekleştirebildikleri ve damgalamaya uğramadığı bir dünya için çalışıyoruz. Tüm iç ve dış paydaşlarımız ile “Birlikte Daha İyiye” anlayışıyla çalışıyoruz. Psikiyatride yenilikçi tedavilere odaklanarak, hastaların yaşam kalitelerini artıracak ve hekimlere daha iyi tedavi imkanı sağlayacak çözümlerimizle tercih edilen bilimsel paydaş olmayı hedefliyoruz. Otsuka’nın global desteğiyle ve mevcutta bulunan ürün portföyümüzün yanında hastaların ve doktorların hizmetine yeni ürünler sunmayı hedefliyoruz.

Psikiyatride yenilikçi tedavilere odaklanarak, hastaların yaşam kalitelerini artıracak ve hekimlere daha iyi tedavi imkanı sağlayacak çözümlerimizle tercih edilen bilimsel paydaş olmayı hedefliyoruz.

Viktor Şoef

Derneklerle iş birliklerine imza atıyor musunuz, varsa örnekler verir misiniz?

Birçok dernekle uzun süreli iş birliklerimiz olmaktadır. Ruh Sağlığı Derneği, Bipolar Bozuklukları Derneği ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu ile hasta ve yakınlarına yönelik farkındalık ve damgalama çalışmaları yaparken; hekimlere yönelik bilimsel ve eğitici destek programları yapmaktayız. Koşulsuz yaptığımız bu desteklerle hastaların tanıdan tedaviye daha iyi bütüncül bir tedavi almalarını sağlamayı amaçlamaktayız.

Sosyal medya sayfalarımızda hastalar ve hasta yakınları başta olmak üzere toplumsal farkındalığı artırmak üzere iş birliğimizi sürdürüyoruz.

“Görmezden Gelmeyelim” ve “Öyle Söyleme” projelerimiz ile hasta ve hasta yakınlarını bilinçlendirmeye, hayata katmaya ve damgalamayla mücadeleye çalışıyoruz. “Öyle Söyleme” projemiz ile ise toplumda bulunan hasta ve hasta yakınlarına yönelik damgalamayı ve ön yargıları yıkmak istiyoruz. 

Son olarak bu yıl 30 Mart Dünya Bipolar Farkındalık Günü’nde ‘’Zaman Ayır’’ projemizi hayata geçirdik. Google aramalarını analiz ettiğimizde bipolar bozukluk, şizofreni ve depresyonla ilgili aratmaların gece 02.00 – 03.00 arasında zirveye çıktığını tespit ettik.  Abdi İbrahim Otsuka olarak, bu durumu görmezden gelmedik, hasta ve hasta yakınlarına zaman ayırdık. Onların uykusuz kaldığı saatlerde karşılarına çıkarak onlara #ZamanAyır dedik ve gormezdengelmeyelim.comʼa davet ettik.

“zamanayir.gormezdengelmeyelim.com” web sitesi arayüzü sayesinde, hasta ve hasta yakınları, bipolar bozukluk ile ilgili merak ettikleri bilgilere ulaşabiliyor, hislerini kelimelere dökerek yapay zeka ile resmedebiliyor ve en önemlisi de yalnız olmadıklarını biliyorlar.

Ekip içerisinde çalışma modelinizde öne çıkan, sizi farklı kılan özellikleriniz nelerdir?

Ekip olarak sinerji için olan bir çalışma anlayışımız var. Hep birlikte ortak kararlar alarak, birbirimizi ikna ederek ve farklı fikirlerimizle besleyerek çalışıyoruz. Bu hem farklı seslerin bütünlüğü ile güzel işler yapmamıza olanak sağlıyor hem de ortak aldığımız kararları daha çok sahiplenmemize sebep oluyor.

Uyumla ve keyifle çalışmak iş hayatımdaki en önemli motivasyonum. Buna ek olarak gerçekleştirdiğimiz projelerin, ortaya koyduğumuz çözümlerin birilerinin hayatına dokunması, onlara iyi gelmesi ve fayda sunması iyi ki bu işi yapıyorum dedirten en önemli motivasyon kaynaklarından.

Hekim iletişiminde hangi kanalları kullanıyor, bu kanalları birbirine nasıl entegre ediyorsunuz?

Hekimlerin iletişiminde birkaç ana kanal ile ilerliyoruz. Geleneksel olarak, yüz yüze görüşmeler, telefon görüşmeleri, uzaktan görüşme sağlayan araçlar ve yazılı iletişim yani e-posta. Bunlara ek olarak video konferans gibi, FaceTime gibi dijital araçları da uzun yıllardır kullanmaya devam ediyoruz. 

CLM programımız aracılığıyla ve takip ettiğimiz raporlama araçlarıyla bunları birbiriyle entegre hale getirmeye ve raporlama sistemleriyle bu alanlarda içgörü yaratmaya çalışıyoruz. 

Sürekli ve içgörü odaklı analiz ve ölçümlemelerle stratejilerimizi de anlık olarak kontrol edip gerekli değişiklikleri ortaya koyarak stratejilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Deniz Çamlıkaya Kızıl,
AİO Özel Uzmanlık Kıdemli Ürün Müdürü

Ürün portföyünüz konusunda ne gibi güncel projeleriniz mevcut?

Nefrolojide alanında ilk olan ürünlerimiz mevcut. Hatta bir ürünümüz polikistik böbrek hastalığında dünyadaki ilk ve tek tedavi seçeneği. Bu tip ürünlerin portföyümüzde olması ve yeni molekül ihtiyacının fazla olduğu nefroloji alanına değer katmak oldukça kıymetli. Bunun yanı sıra yine nefroloji ağırlıklı ve Otsuka’nın geliştirmekte olduğu iki ürünü daha yakın gelecekte portföyümüze katmak istiyoruz. Bu iki üründen biri Lupus Nefriti diğeri ise Ig A Nefropatisi tedavileri alanlarında geliştirilen ürünler.  

Sosyal sorumluluk projeleri Abdi İbrahim Otsuka Özel Uzmanlık Ekibi için büyük bir öneme sahip. Abdi İbrahim Otsuka olarak 2016’dan beri polikistik böbrek hastalığı konusunda farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Deniz Çamlıkaya Kızıl

Çalışma hayatında sizi en çok zorlayan şey nedir, nasıl üstesinden geliyorsunuz?

Çalışma hayatımda beni en çok zorlayan şey, zaman yönetimi ve birden fazla projeyi aynı anda yürütmek zorunda kaldığım yoğun dönemlerdir. Bu zorlukla başa çıkmak için birkaç strateji geliştirdim. Öncelikle, işlerimi önceliklendirerek zamanımı etkin bir şekilde yönetmeye çalışıyorum. Ayrıca, görevleri bölebilmek ve daha yönetilebilir parçalara ayırmak için proje yönetim araçlarını kullanıyorum. Birlikte çalışmaktan çok keyif aldığım bir ekibimiz var. Takım arkadaşlarımla etkili iletişim kurarak ve gerektiğinde yardım isteyerek iş yükümü hafifletiyorum. Hayatta en önemli şeylerden biri denge. Dengeli bir düzen kurmaya çalışıyorum.

Ürün portföyünüzle sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor musunuz?

Sosyal sorumluluk projeleri Abdi İbrahim Otsuka Özel Uzmanlık Ekibi için büyük bir öneme sahip. Polikistik böbrek hastalığı en sık görülen kalıtsal böbrek hastalığı ve yaklaşık her 500 ila 1000 canlı doğumdan birinde bu hastalık ile karşılaşılıyor. Bu hastalığın kalıtımla geçiş şeklinin (otozomal dominant) bir özelliği olarak, anne veya babadan birinde bu hastalık varsa, çocuğa geçiş riski %50. Maalesef halkta hastalık ve özellikle de genetik geçişi hakkında farkındalık oldukça az. Abdi İbrahim Otsuka olarak 2016’dan beri bu alanda farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz senelerde dijital mecralarda #bindebirdeme söylemi ile gerçekleştirdiğimiz projemizi bu sene “PBH Yavaş Gelişir, Her Şey Hızla Gelişir” söylemi ile tazeledik ve kapsamını genişlettik. Mayıs ayı boyunca farkındalık filmimiz çeşitli mecralarda yer aldı. 5-11 Mayıs tarihleri arasında Ankara, İstanbul ve İzmir toplu taşıma ekranları ile günde 5 milyon kişiye ulaştık. 5-14 Mayıs tarihleri arasında Acıbadem, Florance Nightingale ve Liv hastanelerindeki 550’den fazla ekranda farkındalık filmimiz yayınlandı. Ankara ve İstanbul’da 26.000 adet PBH farkındalık broşürümüz aile sağlığı merkezleri, diyaliz merkezleri ve devlet hastaneleri çevresinde dağıtıldı. Polikistik böbrek hastalığı hakkında doğru bilgiye erişimi sağlamak için www.polikistikbobrekhastaligi.com web sitemizi iyileştirmeye devam ediyoruz.

Bu projelerin hasta ile hekim iletişimine sağladığı katkıyı değerlendirir misiniz?

Sosyal sorumluluk projelerimiz ile ailesinde böbrek hastalığı olan kişilerin bir nefroloji uzmanına başvurmalarını hedefliyoruz. Böylece erken dönemde teşhis edilen hastaların yaşam tarzı değişiklikleri uygulamaları ve uygun olduğu durumlarda spesifik tedaviler almaları böbrek yetmezliğine gidişini yavaşlatabilir. Yalnızca halk tarafında değil aynı zamanda aile hekimliği, üroloji, dahiliye hekimleri perspektifinde de hastalık ve tedavi farkındalığını artırmayı hedefliyor ve hastalığın semptomları sebebiyle nefroloji dışı uzmanlıklara başvuran hastaların bilgilendirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

Yorumlar