Röportajlar

Prof. Dr. Cihat Ünlü: Her yıl 700 civarında kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor

Rahim ağzı kanserinin gelişmekte olan ülkelerde meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kadın kanserlerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cihat Ünlü, “Türkiye’de yılda 1.500 civarında yeni rahim ağzı kanseri teşhis ediyoruz ve de 700 civarında kadınımızı da bu hastalıktan kaybediyoruz” şeklinde konuştu

Türkiye’de her yıl binlerce kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulurken, teşhis konulan hastaların yarısı hayatını kaybediyor.

Erken teşhisle hastaların büyük çoğunluğunun önüne geçilebilecek olan rahim ağzı kanseri için Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul ediliyor.

Türkiye’de her yıl binlerce kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulurken, teşhis konulan hastaların yarısı hayatını kaybediyor.

Erken teşhisle hastaların büyük çoğunluğunun önüne geçilebilecek olan rahim ağzı kanseri için Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul ediliyor.

  • Rahim ağzı kanseri Türkiye’de nasıl seyrediyor? Hastalar genellikle hangi evrede geliyor?

Rahim Ağzı Kanseri, Türkiye’de uzun yıllardır istatistiki olarak aynı düzeyde seyrediyor. Biliyorsunuz Rahim Ağzı Kanseri gelişmekte olan ülkelerde meme kanserinden sonra 2. sıklıkla görülen kadın kanserlerindendir. Türkiye’de yılda 1.500 civarında yeni Rahim Ağzı Kanseri teşhis ediyoruz ve de 700 civarında kadınımızı da bu hastalıktan kaybediyoruz.

Kanser taramalarının daha düzenli olduğu büyük şehirlerimizde genellikle hastalar erken evrelerde geliyor. Ancak kırsal kesimlerden gelen hastalarımız ileri evrede olabiliyorlar.

  • Sağlık Bakanlığı’nın yerli HPV kiti üretimi ile HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve belli grupların aşılanması adımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sağlık Bakanlığı’nın yerli HPV kiti üretimi ve HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması fikrini olumlu buluyorum. Umarım bu durum en yakın zamanda gerçekleşir.

  • Çalışmalar ileri evre rahim ağzı kanseri vakalarında endişe verici bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. Siz bu artışı nasıl yorumluyorsunuz?

Bu sorunuzun cevabını biraz da pandemi döneminin getirdiği hastaneye gitme korkusuna bağlıyorum. Pek çok hastamız 2-3 yıl boyunca rutin taramalarını yaptıramadılar. Bu da hem Rahim Ağzı Kanserinde hem de diğer kanserlerde görülme sıklığını artırdı.

  • Rahim ağzı kanserini önlemesinde PAP testi ne kadar faydalıdır?

PAP Smear testi, Rahim Ağzı Kanseri tanısının konulmasında en önemli yöntemdir. Düzenli PAP testi yaptıran bir kadının Rahim Ağzı Kanserine yakalanması hemen hemen imkansızdır. Çünkü, biliyorsunuz ki Rahim Ağzı Kanseri ortaya çıkmadan çok öncesinde PAP testindeki anormallikleri görebiliyor ve daha kanser oluşmadan bunları tedavi edebiliyoruz. 

  • DSÖ’nün rahim ağzı kanserinin ortadan kaldırılmasına yönelik Küresel Stratejisinin benimsenmesi,  rahim ağzı kanseri ile mücadele için ne anlama geliyor?

Dünya Sağlık Örgütü’nün özellikle Rahim Ağzı Kanserinin daha yoğun görüldüğü sosyo-ekonomik düzeyi düşük ülkelere yönelik küresel bir strateji oluşturması, bu hastalıkla mücadelede çok önemli bir adım olacaktır.

  • Gelecekte rahim ağzı kanserinin tamamen ortadan kaldırılması konusunda ne kadar iyimsersiniz?

Toplumların bu hastalığın erken tanısının mümkün olduğu konusunda bilinç düzeyinin artması ve de aşıların yaygın kullanılmasıyla Rahim Ağzı Kanserinin ileriki yıllarda çok azalacağını tahmin edebiliriz.

Yorumlar